Отделът за работа с архивите на Министерството на държавната сигурност на бившата ГДР (Щази) в Дрезден е открил сред документите си удостоверение за служба, издадено на името на Владимир Путин. Това съобщава германският Bild. 

Според вестника документът се съхранява в отдел „Персонал и квалификация“ на бившото поделение на Щази в Дрезден.

Удостоверението, издадено на името на майор Владимир Путин на 31 декември 1985 г., носи собственоръчния му подпис и е подновявано на всеки три месеца до края на 1989 г.

Според ръководителя на Дрезденския клон на отдела за работа с архивите на Щази Конрад Фелбер с този документ работещият тогава в отдела за КГБ в Дрезден Путин е имал безпрепятствен достъп до службите в ГДР, без да е длъжен да съобщава, че работи в съветската тайна полиция. 

Удостоверението също така е облекчавало работата по вербуване на агенти в бившата Източна Германия.

Съветската КГБ и източногерманската Щази са били партньорски служби и са могли да обменят документи за своите сътрудници, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод публикацията на Bild. 

По думите му повече информация по този случай в настоящия момент може да се потърси в Службата за външно разузнаване на Руската федерация. „Но мога да предположа следното: както е известно, по онова време, по времето на СССР, и КГБ, и Щази бяха партньорски служби, така че навярно не бива да изключим възможността за такъв обмен на удостоверения“, обясни прессекретарят на Путин.

След като завършва Ленинградския държавен университет през 1975 г., Путин е изпратен да работи в Комитета за държавна сигурност на СССР. През 1985 г. той е изпратен в офиса на КГБ в ГДР и работи в Дрезден до 1990 г. Там работи като старши комисар и старши помощник-началник отдел. Путин е говорил публично за работата си в Германия, във филма на журналиста Андрей Кондрашов, показан в началото на 2018 г., Путин разказва за събитията от края на 1989 г., когато протестиращи нахлуват в сградата на Щази в ГДР и след това искат да влязат в сградата на КГБ. В този момент Путин действал като преговарящ и не позволил на протестиращите да достигнат до представителството на КГБ.