След срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун американският президент Доналд Тръмп даде обширна пресконференция и разкри резултатите от проведения между тях разговор на четири очи. Преди да започне да говори на журналистите беше пуснато кратко видео за уникалния шанс, който Ким има да промени пътя на Северна Корея в бъдеще, съобщава Си Ен Ен.
 

Копие от него било предадено на хора на Ким. В него е „показано много. Показва какво може да се направи“, по думите на самия Тръмп. Той изрази надежда, че документът, под който двамата се подписаха по-рано, носи послание за „надежда и мир“.
 
Той разкри още, че Ким му е казал, че Северна Корея ще унищожи своя главна площадка за изпитания с ядрени оръжия. Този ангажимент не е част от подписаното споразумение. „Разбрахме се за това след като подписахме споразумението“, обясни президентът.
 
Той изтъкна, че срещата не би се случила, ако не беше смъртта на Ото Уармибър – американски студент, затворен в Северна Корея и починал малко преди да бъде върнат в САЩ.
 
Тръмп обяви още, че САЩ спира с „играта на война“ – съвместните военни учения на страната му с Южна Корея, които дразнят изключително много Пхенян. Той допусна, че е възможно изтеглянето на американските войски от Южна Корея, но „това не е част от уравнението точно сега“.
 
Президентът обяви новина, която се чакаше с голямо нетърпение в целия свят: „Близо 70 години, помислете си, 70 години един изключително кървав конфликт опустошаваше Корейския полуостров. Безброй хора умряха в конфликта, включително десетки хиляди смели американци. Въпреки че имаше споразумение за примирие, войната и до ден-днешен не е свършила. Но сега всички ние имаме надежда, че скоро ще свърши. И така ще стане“.
 
„Историята е доказвала отново и отново, че противниците наистина могат да станат приятели“, допълни той.
 
Американският президент похвали уменията на Ким да управлява страната си: „Той е много талантлив. Да се справи в такава ситуация на 26 години и да действа, да действа здраво“. Той изрази увереност, че севернокорейският лидер ще изпълни ангажиментите, поети с подписаното споразумение. На въпрос дали му има доверие, той отговори: „Да. Мисля, че той иска да бъде изпълнено“.
 
Тръмп обяви още, че Ким се е приел поканата му да гостува в Белия дом: „Това ще бъде ден, който ще очаквам с голямо нетърпение в подходящия момент“.
 
Санкциите срещу Северна Корея ще бъдат отменени, когато ядрените оръжия престанат да бъдат фактор в отношенията със страната. САЩ ще притискат Пхенян да премахне ядрените оръжия „възможно най-бързо и механично“, но призна, че това може да отнеме доста време. Все пак Вашингтон няма да плаща цената за това, разчита се на подкрепа от страна на Южна Корея и Япония. 
 
„Президентът се съгласи за срещата, той се отказа от толкова много“, цитира Тръмп критиците си и заяви: „Не съм се отказал от нищо! Тук съм. Не съм спал 25 часа, но реших, че така е правилно“. По думите му срещата в Сингапур е била толкова добра за САЩ, колкото и за Северна Корея. „Вероятно ще ни трябва още една среща или разговор“, каза той.
 
Тръмп разкри, че привлякъл Ким към масата за преговори като му показал как би изглеждало бъдещето, ако избере пътя на мира: „Например, те имат чудесни плажове. Вижда се всеки път, когато изстрелват ракети в океана. Аз си казах: „Човече, виж гледката! Няма ли от това да стане чудесна жилищна сграда. Вместо да се занимавате с това, можете да имате най-добрите хотели на света“.
 
„Помислете за това от гледна точка на недвижимите имоти. Южна Корея и Китай, а те държат земята по средата. Колко лошо е това. Това беше вариант за това какво може да стане и да се случи“, допълни президентът-предприемач.


 

Превод и редакция: БЛИЦ