Неотдавна много сеизмични сензори за пръв път регистрираха явление, епицентърът на което се намираше в близост до малък остров между Мадагаскар и Африка. След известно време в различни части на планетата бяха регистрирани притеснителните звуци: първо в Чили, след това в Нова Зеландия и Канада. И накрая, същото нещо се случи на Хавайските острови, разположени почти точно на противоположната страна на планетата.

Никой не знае какво означава това. Метеорит? Подводен вулкан? Тест на ядрени оръжия?

"Не мисля, че съм виждал нещо подобно", казва Гьоран Екстрьом, сеизмолог от Колумбийския университет в интервю пред National Geographic. "Но това съвсем не означава, че причините за този феномен задължително ще се окажат екзотични."

В центъра на мистерията се оказа малкият остров Майот, разположен по средата между Африка и Мадагаскар. От май тази година той е претърпял серия от земетресения. Повечето от трусовете са били незначителни, но най-силният, зафиксиран на 8 май, е от 5,8 по скалата на Рихтер. Това е най-голямото земетресение в историята на острова.

Този „рояк" от земетресения обаче беше почти завършен, когато в края на миналата година сеизмологичните лаборатории регистрираха тайнствен звън.

Екстрьом, който се специализира в необичайни земетресения, казва, че събитието от 11 ноември е свързано с много странни неща. Сякаш самата наша планета звънеше като камбана, отново и отново, издавайки нисък, монотонен звук, докато се разпространяваше.

Земетресенията, по своята същност, обикновено се регистрират като кратък, рязък "трясък". Тъй като напрежението в земната кора внезапно се освобождава, импулсите на ясно разпознаваемите сеизмични вълни се излъчват от точката, в която слоевете се изместват.

Първият сигнал се нарича първична вълна. Такива високочестотни вълни се разпределят в групи. След това се появява вторична вълна, която се характеризира с голяма амплитуда на синусоидалното колебание. И едва след това се появяват повърхностните вълни: бавни дълбоки трусове, които по правило са доста продължителни.

Тайнственият феномен от края на миналата година се отличава с това, че в този ден не са записани нито първични, нито вторични вълни. Сеизмолозите регистрирали само една дълбока резонансна повърхностна вълна като при нея нямало шум, което по правило съпровожда вълните на земетресенията. Напротив, Земята издавала много по-ясен, почти музикален звук с постоянна честота.

Според National Geographic, Геоложката служба на Франция предполага, че причината може да бъде образуването на нов вулкан край бреговете на Майот. Въпреки, че островът е възникнал в резултат на дейността на вулкан, той е бил в покой повече от 4 хиляди години.

Французите вярват, че тайнственото звънене може да бъде причинено от движението на магмата на 50 километра от брега, дълбоко под водата. Това се потвърждава и от GPS-сензорите, които установиха, че островът Майот се е изместил на 5 сантиметра на югоизток за по-малко от пет месеца.

Този регион обаче все още е слабо картографиран. Какво всъщност се намира под океана, можем само да гадаем. Екстрьом вярва, че необичайно ясният сигнал би могъл да бъде причинен от разпръскването на магма във вътрешността на затворен резервоар или чрез излизането й през пролука в повърхностните скали. Ученият обаче подчертава, че не е сигурен в своята версия.

Превод и редакция: БЛИЦ