В момента, в който Украйна изпитваше остър недостиг на оръжия и боеприпаси, а Сенатът на САЩ отлагаше приемането на нов пакет от помощ за страната, Словения тайно е прехвърлила голяма партида военно оборудване и дронове на военните на Киев. Това съобщава новинарският портал 24UR, позовавайки се на свои източници.

"Според нашата информация нови бронирани машини и дронове са били добавени към словенските танкове M-55S, бронираните машини-амфибии BVP M80A, Hummer и произведените в Югославия зенитни оръдия Zastava M55“, разкрива медията.

По информация на редакцията Словения е изпратила в Украйна 20 бойни бронирани машини с 12,7-милитрово оръжие, шест БМП 3x20 милиметра и още три бойни машини на пехотата, както и нова партида дронове, предава "Фокус".

Освен това, отбелязва 24UR, Словения също е доставяла на Украйна картечници, боеприпаси и каски.

От октомври 2023 година в Конгреса на САЩ се стигна до задънена улица по искането на президента Джо Байдън за допълнителна подкрепа за Украйна. Това доведе до значителен недостиг на снаряди и проблеми на фронта. Спорът между демократи и републиканци продължи до април тази година.