Улица в северен Уелс бе обявена за най-стръмната в света. Жителите на град Харлек, графство Гуинед, празнуват, след като от рекордите на Гинес потвърдиха официално, че наклонът на улица Форд Пен Лек е малко над 20 градуса.
Преди това титлата за най-стръмна улица принадлежеше на улица Болдуин в Дънедин, Нова Зеландия, която в най-стръмната си част е с наклон от малко над 19 градуса.

"Изпитвам облекчение и радост. Съжалявам за новозеландците, но по-стръмното си е по-стръмно", казва пред BBC Гуин Хадли, който бе част от кампанията за коронясването на Форд Пен Лек като най-стръмна улица в света.

Новозеландците пък приеха загубата с чувство за хумор.

"Все още съм ядосан. Ядосан съм за много неща по света тази седмица, но това просто ми правили седмицата – благодаря ви," казва Хамиш Макнийли от новозеландския новинарски сайт Stuff.

Според него вече има намерения улица в Сан Франциско да отнеме титлата от Уелс.

Хийдли знае колко трудно може да бъде понякога за  живеещите на Форд Пен Лек.

Повечето от жителите там живеят в подножието улицата, но аптекарят и пощенският клон са на върха.

Хийдли открил, че улицата е най-стръмната във Великобритания, въпреки че използваната методология в случая с новозеландската улица Болдуин е по-различна.

Затова той поръчал измерване на наклона на улицата през януари, което показало, че Форд Пен Лек е малко по-стръмна от настоящия рекордьор в Нова Зеландия.

Местните жители сега се надяват тя да се превърне в туристическа атракция, както и да бъде голяма част от живота в града.

 
Източник: profit.bg