Поясът на Кайпер е област с формата на поничка, която заобикаля по-голямата част от нашата Слънчева система. Този регион е известен като дом на Плутон – планетата джудже, която първоначално е смятана за една от деветте планети в нашата Слънчева система.

За Пояса на Кайпер не се знае много, освен че е пълен с „мъртви“ обекти. Сега обаче космическият телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА е открил нови ледени светове, които все пак не изглеждат мъртви, пише kaldata.

„Джеймс Уеб“ е научно сътрудничество между НАСА, ЕКА и Канадската космическа агенция. Телескопът е проектиран да надникне в най-дълбокия космос и да разкрие нови данни за ранната Вселена. Той обаче има способността да се вглежда и в интригуващи планети в нашата галактика, заедно с планетите и луните в нашата Слънчева система.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Любопитни да научат повече за Пояса на Кайпер и неговите ледени светове, астрономите насочиха „Джеймс Уеб“ към пояса. Вместо обаче да открият ледени, безжизнени обекти, както първоначално са очаквали, астрономите са открили някои „интересни признаци на живот“, споделя един от изследователите в изявление пред издание Mashable.

За да получат по-добра представа за това, което наблюдават, изследователите насочват „Джеймс Уеб“ към два от най-големите обекта в Пояса на Кайпер. Ерис и Макемаке – планети джужета.

В продължение на десетилетия астрономите смятаха, че обектите в тази област са запазени реликви от ранната Слънчева система. Новите наблюдения на тези ледени светове, проведени от телескопа представят доказателства, които говорят за обратното.

Те установиха, че замразеният метан, открит на повърхностите на Ерис и Макемаке, е бил „приготвен“ по-скоро, отколкото се очакваше. Това предполага, че под ледените кори на Ерис и Макемаке има горещи вътрешности, способни да изтласкат течности и газове на повърхността на тези ледени светове.

Това е интригуващо откритие, което може да насочи към потенциални източници на течна вода под ледените повърхности на Ерис и Макемаке. Мисията „Нови хоризонти“ на НАСА ни помогна да научим много повече за Плутон. А бъдещите мисии до тези области биха могли да ни научат повече за самите Макемаке и Ерис.

Дотогава единственото, с което можем да се задоволим ще са данните, които Джеймс Уеб ни набавя за тези ледени светове. Те рисуват много интригуваща картина, която несъмнено кара астрономите да се надяват на възможността да ги изследват по-задълбочено.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук