Тереза Мей осъди „страхливия“ терористичен акт в лондонското метро след заседанието на правителствения комитет по извънредните ситуации. Британският премиер заяви, че няма необходимост от покачване на текущото ниво на заплаха от тероризъм от „силно“ на „критично“ след петата атака, разтърсила Великобритания от началото на годината. Нивото на заплаха бе за малко покачено след атентата в Манчестър през май.
Премиерът каза още, че мислите ѝ са с жертвите на атентата. Тя също приветства усилията на спешните служби.

Говорейки от от „Даунинг стрийт“, Мей каза: „Свиках събрание на „Кобра“ след днешната страхлива терористична атака. Дванадесет души са били ранени и хоспитализирани. Нашите мисли са с онези, които са били засегнати при нападението. Полицията и силите за сигурност са пристигнали незабавно на мястото на инцидента. Искам да им благодаря за професионализма и смелостта“.    

„Заплахата от тероризъм, пред която ние сме изправили, е много сериозна, но заедно, работейки заедно, ние ще я победим“, каза още Мей.

В първото си изявление след терористичния акт Мей написа в Туитър: „Мислите ми са с ранените в „Парсънс грийн“ и със спасителните служби, които смело реагират на терористичния инцидент“.

Кметът на Лондон Садик Хан призова за спокойствие и каза, че Лондон „никога няма да бъде изплашен и победен от тероризма“.

Вътрешният секретар Амбър Ръд каза: „За пореден път обикновени хора бяха взети под прицел по безобразен начин. Мислите ми са с ранените и засегнатите. Полицията и извънредните служби бързо са пристигнали на мястото на атентата. Бих искал да ги поздравя за професионализма и неуморната служба. Получавам информация постоянно. Тече разследване. Призовавам лондончани да бъдат бдителни и да помагат на полицията и извънредните служби както могат“.     

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!