Френското правителство обяви, че започва да ваксинира и възрастни хора с придружаващи заболявания с препарата на фирмата „АстраЗенека“, предадоха световните агенции.

Първоначално Франция реши да поставя ваксината на хора под 65 години заради недостатъчните данни от клиничните изпитвания в тази възрастова група. Сега здравният министър на страната обяви, че тя е подходяща и за гражданите между 65 и 74 години.

Ваксината на „АстраЗенека“ е с висока ефективност при възрастните хора и във Великобритания, например, се прилага на всички възрастови групи. Няколко европейски държави, обаче, ограничиха използването й за хора до 65-годишна възраст, сред които е и Германия.

От Центъра за превенция на заболяванията в САЩ прогнозират, че по-заразният британски вариант ще стане доминиращ в Щатите през идния месец.САЩ се готви за четвърта вълна на коронавируса

Разпространението на по-заразни варианти на коронавируса в Съединените щати може да доведе до четвърта вълна заболяването отвъд Океана, твърдят експерти.

През изминалата седмица в Щатите на ден са регистрирани около 70 000 нови случая дневно, което е много високо число. Смъртните случаи са около 2000 на ден.

До момента от Центъра са регистрирали повече от 2463 инфекции с притеснителни варианти. Повечето от тях – поне 2400 – се дължат на британския вариант.

Чехия обяви, че започва масово тестване за коронавирус във всички средни и големи предприятия. Правителството на Андрей Бабиш прие мярката на заседанието снощи.

Ще бъдат тествани около 2,1 млн. работници и служители с антигенни тестове поне веднъж седмично през следващите две седмици.

Междувременно Италия назначи военен логистик на позицията специален комисар по борбата с коронавируса. Франческо Паоло Филюоло е генерал, бивш командир на силите на НАТО в Косово и началник по логистиката на армията от 2018 г.

Това се случва на фона на нарастващите критики, че ваксинационната кампания в страната върви прекалено бавно. Назначаването на Филюоли е знак, че този процес ще бъде ускорен.

До момента в Италия са поставени 4,3 млн. ваксини, включително втори дози.