Международна група от учени, в това число и от Университета Северна Каролина и Уханския институт по вирусология, са планирали създаването на нови коронавируси, които не са съществували в природата още преди пандемията от COVID-19, съобщава британският вестник The Daily Telegraph.

Изследователите са възнамерявали да получат нови вируси, комбинирайки фрагменти от генома на сродни щамове. За това свидетелстват, съгласно информацията на изданието, данните от заявленията за получаване на грантове за Управление на перспективни изследователски проекти на Министерството на отбраната на САЩ (DARPA). Тя беше подадена през 2018 г. в международния консорциум в състава на американската организация EcoHealth Alliance, Университета в Северна Каролина, Уханския институт по вирусология и медицинското училище Duke - NUS в Сингапур.

В заявлението, според експерт, чиито думи са цитирани от The Daily Telegraph, се говори за намерението да се създаде вирус „с нова, несъответстваща на нищо досега генна последователност“.

Пентагонът обаче се е отказал да спонсорира този проект.

Както бе съобщено по-рано от The Wall Street Journal, председателят на комисията зa COVID-19 на списание Lancet и професор от Колумбийския университет Джефри Сакс е разпуснал група учени, изучаващи произхода на коронавируса.

Групата беше разпусната поради връзките на нейните членове с американската организация EcoHealth Alliance, която си сътрудничи с Института по вирусология на Ухан. Според вестника EcoHealth Alliance е използвал американски средства за изследване на коронавируси при прилепи, съвместно с Института по вирусология на Ухан, който се намира в града, където възникна първото огнище на COVID-19.

Според Сакс комисията на списанието ще продължи да проучва произхода на коронавируса, а експерти в областта на биологичната безопасност също ще допринесат за работата. Очаква се докладът на комисията да бъде публикуван през 2022 г.