Неочакван К-19 ужас скова Сандански и Велико Търново. Свършиха COVID леглата във филиала на Югозападната болница в Сандански. Поради липсата на медицински персонал не могат да се разкрият и нови отделения, които да приемат пациентите.

"Имаме разкрити 36 легла за COVID болни", обясни пред БНТ д-р Огнян Благоев, завеждащ вътрешно отделение към МБАЛ Югозападна болница-Сандански. "Към този момент, нямаме свободни от тях, заети са 100%", допълни той.

"Случвало се е мъж да бъде приет в стая с жени поради недостиг на места, но когато става въпрос за живота на болния, няма друг начин", обясни лекарят.

"Пациентите също реагират", обяснява и медицинската сестра от болничното заведение и допълва, че дава през три дни нощни дежурства.

От ръководството на болницата казват, че разкриването на допълнителни COVID отделения не може да стане заради липса на лекари.

На д-р Благоев му помага колега лекар, който обаче е гинеколог.

Междувременно и в старопрестолната столица се случи неочакван К-19 ужас. Още 12 учебни паралелки в региона преминават към обучение в електронна среда заради диагностицирани с коронавирус. Любопитен момент обаче е, че децата от един от карантинираните класове само преди няколко дни приключиха домашната изолация заради болен ученик и сега отново ще трябва да прекарат 10 дни вкъщи заради друг инфектиран малчуган, пише "Борба". Случаят е от СУ "Вела Благоева" във Велико Търново, а класът е пети "В".

Карантина е наложена и на четвъртокласници от ОУ "Св. Патриарх Евтимий", шестокласници в ОУ "Бачо Киро", седмокласници в СУ "Емилиян Станев", шестокласници в СУ "Вела Благоева", единадесетокласници и зрелостници в ПМГ "Васил Друмев" в старата столица.

С положителна проба е учител в подготвителна група в ОУ "Димитър Благоев" във Велико Търново, ученик от X клас в ПГАТ "Цанко Церковски" и младеж от XI клас в СУ "Бачо Киро" в Павликени. Диагностицирани са също ученик от VIII и X клас в ПГЛПИ "Атанас Буров" – Горна Оряховица.

В засегнатите учебни заведения се извършва почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!