За да проследи боевете в Украйна, британското издание The Economist е създало система на базата на спътниците, която показва активността на фронтовете.

Откритите или традиционни разузнавателни източници могат да дадат представа какво се случва в Киев или други градове, където няма бойни действия или близо до фронтовата линия.

Много по-трудно е обаче да се разбере какво се случва на фронта или в дълбините на териториите, завзети от Руската федерация.

Системата, която журналистите създадоха, се основава на спътниците NASA FIRMS, които преминават над Украйна два пъти на ден. Такъв инструмент трябва последователно и неутрално да показва военна активност във всяка част на Украйна.

Алгоритъм определя местоположението на всеки пожар и преценява дали е свързан с войната. Състои се от 100 индивидуални модела. Сега, използвайки инструмента, журналистите са открили 20 000 пожара, свързани с бойните действия. Повечето от тях вероятно са артилерийски, ракетни удари и атаки на дронове.

Авторите отбелязват, че методът далеч не е перфектен, тъй като някои от пожарите са неправилно обозначени като свързани с бойни действия. Системата има строги прагове. Много пожари изобщо не се откриват, защото може да има облаци, когато спътникът минава над Украйна.

Данните от спътниковата система показват, че броят на регистрираните пожари в момента е най-големият за цялото време на войната в Украйна, отбелязва The Economist.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук