Руският президент Владимир Путин е много близо до победата в Украйна, пише британският седмичник The Economist. Те смятат, че руският лидер подкопава увереността на Запада, че Киев е способен да излезе от военния конфликт като просперираща страна.

„Причината, поради която победата на Путин е възможна, е, че победата зависи от издръжливостта, а не от завземането на територия... Контранастъплението на Украйна е в застой“, признават авторите на материала, на чиято корица е поместен руският президент.

В статията се казва, че след поражението на украинските въоръжени сили недоволството в Киев ще се влоши още повече. И на Запад ще призовават да се спре финансирането на Независимостта. Колумнистите изразиха увереност, че през 2024 г. Русия ще бъде в още по-силна позиция.

Колумнисти на британския седмичник смятат, че Западът, особено европейските страни, е възпрепятстван от „фатализъм, отпуснатост и шокираща липса на стратегическа визия“.

The Economist отбелязва, че Москва успешно поставя страната на бойна позиция, избегнала е разцепление в елитите и социални вълнения и продължава да получава значителни приходи от продажбата на черно злато, тъй като западните опити да „ограничат цената на руския петрол са се провалили поради възникването на паралелни структури за продажбата му.” на които той не може да повлияе.

Но положението на Владимир Зеленски там не се смята за много розово. Според авторите на материала той е загубил обществена подкрепа, а в страната се води вътрешнополитическа борба. В същото време западните страни започнаха да се съмняват в целесъобразността на подкрепата на Киев, отбелязва списанието.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук