Европа е обхваната от паника от икономическите последици от войната в Украйна, ето защо украинците трябва да се страхуват от удар в гърба. Това мнение изразява експертът от The Guardian Саймън Тисдал в статия, публикувана от изданието.

Според него Западът още в началото е отказал да вземе пряко участие във войната, а сега "нарастващата пропаст между реториката и реалността става потенциално фатална".

"Общественото възмущение от инвазията отстъпва място на загриженост, граничеща с паника относно тревожното ѝ въздействие върху цените на енергията и храните и върху разходите за живот.

Това от своя страна подхранва съмненията за устойчивостта на Запада. Колко време ще мине, преди и без това разклатеното единство на Европа да се срине, ако и когато Русия окончателно затвори газовото кранче?", пише Тисдал.

"Предпазливата решимост на Байдън да избягва на всяка цена пряка конфронтация означава, че Русия може и да не спечели в крайна сметка, но едва ли ще загуби окончателно. Войната е като врящо гърне, което никога не прекипява", добавя той.

Според него единодушието на западните лидери, че Украйна е изправена пред брутална многогодишна война на изтощение, "засилва подозренията, че дълбоко в себе си те не вярват, че целта на Запада да унижи Русия е постижима или дори желана".

Всичко това се изостря от променящото се обществено мнение в Европа.

"Острото разделение между тези, които търсят "справедливост" за Украйна, и тези, които търсят "мир", се отразява в цяла Европа - и е в ущърб на Киев", съобщава авторът.

Той допълва, че Западът се страхува най-вече от сценарий на катастрофален успех на украинските сили, тъй като този сценарий може да доведе до използване на ядрено оръжие от страна на Путин.

Според Саймън Тисдал единственият възможен изход от безизходната ситуация за Украйна е да се отстрани Путин.

"С неговото напускане кризата, която той сам предизвика, няма да изчезне, но ще бъде по-лесно разрешена. Всъщност това може би е единствената надежда на украинците (и руснаците) за щастлив край", смята той.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук