Руснаците ще се възползват максимално от зимата срещу Украйна, по-специално за да лишат страната от енергийни ресурси и да постигнат допълнителен натиск.

Това заяви Андрей Захороднюк, ръководител на Центъра за отбранителни стратегии и министър на отбраната на Украйна за периода 2019-2020 г., съобщава "УНИАН".

Експертът смята, че опитите да се спре горещата фаза на войната преди зимата са правилни, но Украйна трябва да разбере, че такъв риск не може да бъде напълно предотвратен.

"Това са факти, говорещи за тези тенденции, има информация за това и, за съжаление, трябва да разберем, че това може би е реалността, в която ще живеем през зимата. И не се успокоявайте, че този риск може да се предвиди на 100%", казва Захороднюк.

Според него партньорите трябва да обърнат внимание на това.

"В момента се водят активни разговори между посолствата, дипломатическите мисии и в чужбина за рисковете от зимния период на кампанията, но ние нямаме възможност да контролираме напълно ситуацията и да предотвратим вредното им влияние, абсолютно всички знаят това", казва той.

"Възможно е, разбира се, да предприемем някои действия, за да намалим интензивността на военните действия, но при всички случаи трябва да победим, така че трябва да натрупаме сили и средства и да изтласкаме руските сили от нашата територия. Каквато и да е фазата, тази задача остава, тя не се променя", добавя Захороднюк.