Лидерите на ЕС нанесоха опустошителен ответен удар към Тереза Мей, след като тя ги призова да работят с нея, за да спасят сделката й за Брекзит. Министър-председателят имаше надежди за последно усилие да убеди Европейския съюз да работи с нея при създаването на правна гаранция пише The Guardian, цитиран от Фокус.

След като се обърнаха по адрес на Мей преди вечерята и последвалите обсъждания между 27-те държавичленки, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предположи, че ще бъде трудно да си представим каквито и да било сделки в парламента в момента и, че не ЕС трябва да отговори на исканията на депутатите-бунтовници.

Юнкер заяви: „Нашите британски приятели трябва да кажат какво искат, вместо да питат какво искаме. През следващите няколко седмици бихме искали нашите приятели в Обединеното кралство да опишат своите очаквания, защото този дебат понякога е мъгляв и неточен и бих искал пояснения“.

Преднамерено избягвайки конфронтацията, изисквана от нейните твърди критици на Брекзит, Мей се обърна към колегите си от ЕС да работят с нея при преразглеждането на сделката. „Трябва да го направим правилно“, заяви тя. „Нека не държим нищо в резерв, да работим интензивно, за да постигнем тази цел“.

Премиерът все още се надява да започне кратък и интензивен период на окончателни преговори с представители на ЕС след срещата на върха в Брюксел, което ще доведе до допълнителна гаранция, че „Даунинг стрийт“ № 10 настоява, че трябва да има законова тежест.

Но окончателната версия на комюникето на срещата на високо равнище, публикувано от лидерите на ЕС беше по-малко щедро към Тереза Мей. Обединеното кралство се надяваше да определи една година като цел за излизане от механизма, като договори сделка за свободна търговия или алтернативно споразумение за избягване на твърда граница на Ирландия. Все още се надява, че по-нататъшни разговори могат да се провеждат до Коледа по такъв документ.

Репутацията на Тереза Мей се основава на разрешаването на задънената улица след тежка седмица, в която тя бе принудена да отложи гласуването по оригиналната сделка за Брекзит във вторник, защото нямаше шанс да мине през Камарата на общините. В Брюксел Мей бе принудена публично да повтори обещанието, което бе направила на консервативните депутати, че няма да води партията в следващите общи избори.

ЕС счита, че е необходим възстановителен механизъм, за да се гарантира, че в Ирландия няма да има връщане на твърда граница, в случай че Обединеното кралство и ЕС не могат да подпишат дългосрочна сделка за свободна търговия. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ