Тези дни стана известно, че Русия и Израел се споразумели сирийската армия да проведе военна операция в гранични с Израел територии. Главното условие на Тел Авив било проирански сили („Хизбула” и особено КСИР) да не участват в кампанията. Те трябва да се държат на разстояние не по-малко от 15 мили от израелската граница.
 

В замяна Израел няма да пречи на придвижването на правителствените сили на Дамаск и да ликвидира огнищата на терористична съпротива в провинциите Ел Кунейтра и Даръа.
 
За споразумението стана известно след телефонен разговор между военните министри Сергей Шойгу и Авидогор Либерман.
 
САЩ изразиха безпокойство във връзка с подготвяната операция, тъй като тези райони са зона на деескалация. Американците дори предупредиха, че в отговор на нарушаване на режима за прекратяване на огъня те могат да предприемат твърди мерки, но не уточниха какви.
 
Най-интересното е, че според редица източници съществува и секретна част към руско-израелското споразумение.
 
Според информация на австралийското издание The Sydney Morning Herald, Москва обещала и занапред да си затваря очите за въздушните операции на израелската армия по ликвидиране на иранските сили на територията на Сирия. Руското МО уверило израелската страна, че тяхната ПВО няма да реагира на нахлуването на самолети откъм Израел.
 
Австралийският вестник уточнява, че независимо от съществения принос на иранските сили в борбата с терористите в Сирия, Москва не е във възторг от усилване на Техеран в тази страна. Самата сделка между Русия и Израел предизвикала недоумение във висшето иранско ръководство. Москва счита, че дистанционната борба на Израел и Иран поставя под въпрос успеха на операцията в южните региони на Сирия.
 
Според The Sydney Morning Herald, Техеран предлагал друг вариант за споразумение с Израел. В него се подразбирало неучастие на проиранските сили и на „Хизбула” в операции в южните провинции само ако Тел Авив признае Голанските възвишения за законни територии на Сирия и изведе оттам своите войски. Според информация на вестника, такова предложение в Москва дори не е разглеждано, тъй като то е губещо.
 
Превод и редакция: БЛИЦ