Настроенията в Украйна се влошават поради големите жертви и перспективата за продължителна война. За това пише Телеграф, цитиран от чужди агенции.

Един офицер от украинските въоръжени сили говори неофициално за загубите, понесени от неговата компания по време на нападение през минни полета. Тези, които смениха загиналите, нямаха подготовка и мотивация, каза той.

„И ако войната се проточи още една-две години, напрежението върху ограничените човешки ресурси на Украйна може да стане огромно“, предава изданието думите на офицера.

„Може би най-голямата разлика от 2022 г. е, че толкова много хора са загинали сега“, каза депутатът Дмитрий Наталуха пред изданието.

„Всеки втори човек вече познава някой, загинал в битка. Изгубих броя на моите приятели, които са починали“, каза Наталуха.

Военният медик Алина Михайлова каза, че след такива загуби за нея „никога няма да има победа“, тъй като „хората, които загубихме, няма да бъдат с нас“.

„Това е тъжна реалност. Победата, за която толкова жадувах, никога няма да се случи. Няма да има с кого да празнуваме това. Победата ще бъде постигната на много висока цена, защото победата ще се измерва в живота на хората; хора, за които всеки ден четете в некролозите“, каза Михайлова.

По-рано военният комисар на Полтавска област обяви цифри, според които на всеки сто мобилизирани остават на служба 10-20 души.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук