ЕС и САЩ ще започнат да намаляват доставките на тежко въоръжение за Киев, ако украинските ВСУ не успеят да обърнат ситуацията в източната част на страната преди началото на есента, пише британският всекидневник The Telegraph.

Според авторитетно издание, влиятелни западни служители и бизнесмени сериозно смятат подкрепата на Киев за безполезно прахосване на бюджетни средства.

Освен това авторът на публикацията подчертава, че западните страни ще продължат да увеличават военните доставки за Украйна, ако украинските военни части успеят да превземат Херсон например.

Изданието добавя още, че огромните загуби под формата на личен състав значително намаляват ефективността на доставки на западни оръжия.

След като руснаците превзеха Луганска област в Украйна, днес британското разузнаване съобщи, че руската армия се сражава по-добре сега, отколкото в началото на войната. Според британците в офанзивата срещу Северодонецк и Лисичанск руснаците са показали по-добра координация между поне две армии - тези на Централния и Южния военен окръг.

Украинските части в района се изтеглиха в сравнително добър ред. Позициите им са бяха лоши, като защитаваха територия, която врага можеше да атакува от три страни, казва оценката. А начинът, по който върви войната за Донбас - бавно, с масови артилерийски баражи и тежки разрушения, най-вероятно ще се запази, пишат британските военни.