Защитата на Лисичанско-Северодонецката агломерация е успешна военна операция. Това заяви съветникът на кабинета на украинския президент Олексий Арестович в „Телеграм“, цитиран от УНИАН.

„Нейните основни задачи бяха: да блокира основните сили на противника, да им нанесе загуби, да спечели време за доставка на западни оръжия и подобряване на втората линия на отбраната, да създаде условия за нашите настъпателни действия в други части на фронта. Всички задачи на операцията – изпълнени. „Химарс“-ите са тук, загубите на руснаците са ужасяващи, втората линия на отбраната е готова, въоръжените сили провеждат контранастъпателни действия в три участъка на фронта – при Угледар, Запорожкото направление и Херсон“, обясни Арестович.

Руснаците също атакуват в три участъка – Харков, Изюм, Бахмут.

„Преди месеца на един-двама наши те имаха пет. Едно от основните постижения на тази операция е разрушеният червеноармейски стереотип „Нито крачка назад“, който 8 години по инерция оказваше натиск върху нашата военната мисъл и ни стриваше както Иловайск, така и падането на ДАП – 32-ия КПП“, посочва Арестович.

Генералния щаб на ВСУ призна загубата на Лисичанск, а армията на Луганск обяви, че ще настъпва още 300 км ВИДЕО

Според него руската армия е претърпяла загуби, които обезсмислят всякакви постижения. „С превземането на областния център те изгубиха перспективата за победа във войната. Ще си върнем Лисичанск“, заяви той.