Думите на Владимир Путин, че руските войски в Луганска област трябва да "почиват и да повишават бойните си способности", може да означават заповед на руския президент тези части да направят оперативна пауза. Този акцент поставя в днешната си сводка Институтът за военни изследвания на САЩ (ISW) за ситуацията на фронта.

Според експертите на ISW "публичните изявления на Путин вероятно говорят за неговата загриженост за състоянието на войските на фона на периодичните оплаквания в Русия от начина, по който се отнасят с тях".

Институтът за изследване на войната подчертава, че войските, които са се сражавали в Северодонецк и Лисичанск, вероятно наистина се нуждаят от значителен период на почивка и превъоръжаване, преди да могат да подновят настъпателни операции. "Не е ясно обаче дали руската армия ще се съгласи да поеме риска да даде на вероятно изтощените си войски такава оперативна пауза, каквато би била достатъчна за възстановяване", отбелязват експертите на ISW.

Институтът за изследване на войната цитира изявленията на бившия руски военачалник Игор Гиркин (Стрелков), активен участник в боевете в Донбас през 2014 г. и "министър на отбраната" на самопровъзгласилата се Донецка народна република, като пример за критиките, които се чуват в Русия.

В доклад на ISW се казва, че Гиркин отново се е нахвърлил върху руското военно ръководство, като е поставил под въпрос военното значение на превземането на Лисичанск и е заявил, че руската армия е платила твърде висока цена за града. Гиркин смята, че украинската отбранителна тактика е била насочена към нанасяне на максимални щети на руските войски, а Кремъл по същество е приел битката при условията на Киев.

"Забележително е, че мнението на Гиркин за военните грешки на руската армия съвпада с повечето от заключенията на ISW (и други западни агенции и експерти). Това навежда на мисълта, че той и някои други военни блогъри продължават да правят публични оценки на ситуацията и прогнози, независимо от линията на Кремъл", пише Институтът за изследване на войната в този случай.

Руската редакция на BBC събира цитати от военни експерти за превземането на Лисичанск. Според тях превземането на Лисичанск и Северодонецк е безспорен успех на руската армия, но той е постигнат с цената на много жертви и съвсем не гарантира победа на Кремъл във войната срещу Украйна.

Нийл Мелвин, Кралския институт за отбранителни изследвания (RUSI): "Това е тактическа победа за Русия, постигната на висока цена." "Отне им 60 дни, за да успеят - това е много бавно. Мисля, че руснаците ще обявят категорична победа, но основната битка тепърва предстои."

Бившият директор на RUSI Майкъл Кларк, заявява, че въпреки успехът на руската армия, тя е по-изтощена от украинската и е платила много висока цена за тази победа.

Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс" посочва, че руснаците са принудени постоянно да преминават във фронтално настъпление заради украинските отбранителни действия с обучени и добре снабдени защитници. Точно от това се нуждаят украинците, за да намалят руските сили.

Роб Лий, старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания в САЩ и бивш морски пехотинец, казва, че дори и Путин да представи това като успех, но от гледна точка на цялостната ситуация това не означава, че Украйна ще трябва да капитулира или да се подчини в близко бъдеще.