През април 1951 г. бившият британски премиер Уинстън Чърчил, който по това време се оттеглил от поста си поради поражението на партията на изборите, говори в дома си в Кент за ядрената бомбардировка на СССР. Подробностите за разговора бяха разкрити в бележката на бившия изпълнителен директор на The New York Times и американския военен лидер Джулиус Окс Адлер, пише The Times.

На обяд 76-годишният политик се оплакал на чаша шампанско, че британско-американската политика спрямо СССР не е достатъчно агресивна. В бележката на Адлер се казва, че Чърчил го е помолил да посочи броя на атомните бомби, които САЩ са имали, както и оценка на съветския арсенал, но бившият офицер от американската армия не е разполагал с такава информация.

В писмото, цитирано от The Times, се отбелязва, че Чърчил продължава темата за бомбардировките и казва, че ако той е министър-председател и успее да осигури съгласието на Съединените щати, той щял да постави на СССР редица условия, а при отказ да ги изпълни, би заплашил да хвърли атомни бомби „над 20 или 30 града. " Чърчил вярвал, че Москва ще отхвърли ултиматума и тогава ще възникне необходимост от удар. В отговор Адлер подчертал, че американската страна никога няма да се съгласи с това и ще използва атомни оръжия само като ответна мярка.

Бележката на Адлер е открита от Ричард Тое, ръководител на историческия отдел в Университета в Ексетър. Той отбеляза, че Чърчил вече е направил такова предложение около август 1949 г. - когато СССР не разполагал с ядрено оръжие. В същото време Тое подчертава, че докато е на власт, Чърчил избира различна стратегия и не се държи толкова заплашително. Специалистът смята, че изявленията на бившия британски премиер са по-скоро провокация и „елемент на играта“.

През 2014 г. журналистът Томас Майер публикува книгата „Когато лъвовете реват“, в която се казва, че Чърчил през 1947 г. е поискал от републиканския сенатор Стайлс Бридж да убеди американския президент Хари Труман да хвърли ядрена бомба върху СССР, за да изтрие Кремъл от лицето на земята и да превърне Съветския съюз в малък проблем. В противен случай, отбелязал политикът, СССР ще атакува САЩ след 2-3 години.

В първите години след Втората световна война САЩ бяха единственият притежател на ядрено оръжие в света. Разработването на първата атомна бомба на СССР е завършено на 29 август 1949 г., бомбата RDS-1 на Запад е наречена в чест на Йосиф Сталин - "Джо-1".

Превод: БЛИЦ