За администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и другите поддръжници на Украйна във Вашингтон е дошло време да преосмислят целите на военната подкрепа за Киев и да дадат нови аргументи за тях, за да убедят скептиците. Сега става въпрос не за победата на Украйна, а за нейното оцеляване, пише The Washington Post.

Изданието се позовава на неотдавнашна статия на главнокомандващия украинските въоръжени сили Валерий Залужни в The Economist, в която той сравнява ситуацията на фронта с Първата световна война и обяснява защо лятното контранастъпление е претърпяло неуспех.

„Контранастъплението на Украйна трябваше да осигури политическа подкрепа на Киев, като докаже, че може да отвоюва загубените територии.

Сега на поддръжниците на Украйна може да се наложи да изтъкнат обратния аргумент: Украйна не отвоюва значителна територия и е необходима помощ за неопределено време, за да се предотврати съкрушително поражение“, такъв извод правят в изданието WP въз основа на статията на Залужни.

Изданието отбелязва, че „прозорецът“ за изгодни мирни преговори с Русия вече е преминал, защото Кремъл също вижда "задънената улица" на фронта и вярва, че Русия ще спечели в дълга война на изтощение. Но и за Украйна това не означава неизбежно поражение, понеже „Путин не е безсмъртен“.

"Съединените щати никога не трябва да признават незаконните завоевания на Путин. Но може да се наложи да се обърнат от мечтата за победа към подготовка за живот в задънена улица", пише WP.

Авторът на публикацията отбелязва, че „стратегическата неспособност“ да се победи Русия на настоящия етап е основната причина за съпротивата на някои републиканци срещу по-нататъшни доставки на оръжия за Украйна.

Затова администрацията на Байдън трябва да формулира постижим край на войната и план за постигането му, за да преодолее съпротивата на Конгреса.

„Мнозинството в Конгреса гледа на Русия като на противник на Америка и разбира важността на независимата Украйна.

Трябва да е възможно да се обедини голяма част от Конгреса около тази споделена визия. Простото осмиване или снизхождение към скептиците вече няма да работи. Те не са проблемът, стратегията е проблемът", пише WP.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук