Американското разузнаване е научило, че Кремъл планира офанзива срещу Украйна на много фронтове. Още в началото на следващата година Русия може да хвърли 175 000 войници в битка, пише американското издание The Washington Post, което твърди, че разполага с документ на американското разузнаване, който включва сателитни снимки. Те показват, че руските войски са съсредоточени на четири места.

„Руските планове предвиждат военна офанзива срещу Украйна в началото на 2022 г. с мащаб на силите, който е удвоен от този, който видяхме миналата пролет по време на изненадващите учения на Русия близо до границите с Украйна... Плановете включват широкомащабно движение на 100 батальонни тактически групи от около 175 хиляди души, както и бронирана техника, артилерия и оборудване“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че на американската карта с която разполага изданието броят на руските военнослужещи е 70 хиляди, но тяхното натрупване се предвижда да достигне до 175 хиляди, а широкото движение на батальонни тактически групи към и от границата е описано „за прикриване на намерения и създаване на несигурност ".

Според документа в момента там са разположени 50 бойни тактически групи, както и "новодошли" танкове и артилерия.
Документът на разузнаването също така предполага, че руските сили могат да оставят оборудване в тренировъчните обекти, за да започнат бърза атака срещу Украйна.

Междувременно Русия отхвърли разпространената в американски медии информация за възможно руско нападение срещу Украйна и каза, че Вашингтон се опитва да влоши ситуацията, а същевременно обвинява Москва, предаде Ройтерс.

Изданието цитира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която заявява: „САЩ провеждат специална операция за влошаване на ситуацията около Украйна и в същото време прехвърлят отговорността върху Русия”.

„Това се основава на провокативни действия близо до границите на Русия в съчетание с обвинителна реторика”, каза тя.