Британското решение за напускане на Европейския съюз прави НАТО още по-важен, като обединяващ Запада алианс. Това твърдят лидери от алианса, сред опасенията, че предизвиканите от решението политически и икономически проблеми ще намалят ролята на Великобритания в международните дела. Брекзита става в критичен момент на ескалация между Русия и Запада, съобщава Фокус, цитирайки The Washington Post.
„Несигурността и непредвидимостта винаги създават трудности за нашата сигурност. Ситуацията сега е още по-непредсказуема от преди решението на Великобритания да напусне“, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Западни и руски самолети все по-често се срещат в небето над Балтика. Евентуална атака срещу балтийските държави е много по-голяма глобална заплаха, отколкото руската намеса в Украйна.

„Все повече се усеща, че си имаме работа с дългосрочно стратегическо съревнование с Русия. Това ще са много опасни взаимоотношения, които трябва да се управляват много внимателно занапред“, смята Александър Вершбоу, заместник генерален секретар на НАТО.