Въпреки че Доналд Тръмп обяви, че САЩ изтеглят войските си от Сирия, те решиха да оставят част от контингента, за да защитят находищата на нефт. Освен това, както отбелязва The Washington Times, те ще бъдат защитени както от терористи, така и от Русия и Сирия.

Мисията на САЩ в Сирия надхвърли анти терористичната операция и сега доведе американските сили в ситуация, при която те могат да бъдат вкарани в сблъсък с руските военни за контрола на производството на сирийски нефт, предупреждава Washington Times, цитира "Поглед инфо".

В деня след като Тръмп обяви успеха на нападението, по време на което лидерът на ИД* беше убит, Пентагонът заяви, че борбата срещу терористите в Сирия не е приключила и ще продължи, докато ИД бъде напълно победена. В крайна сметка, въпреки че „халифатът“ беше физически победен, в някои области неговата идеология все още е жива.

Освен това, военните свидетелстват, че американците са се оттеглили от първоначалните си цели в Сирия и въпреки усилията на Тръмп да изтегли войските оттам, те твърдят, че американската мисия сега е да защитава най-важното, производството на нефт в региона не само от ИД, но и от всички останали, включително Русия и Сирия.

Така американският министър на отбраната Марк Еспер беше попитан влиза ли в новите планове на САЩ за недопускане до енергийните източници на руските и сирийските сили и той отговори „да“. „Искаме да предоставим на Сирийските демократични сили достъп до ресурси за охрана на затворите, въоръжаване на техните бойци за да ни помогнат да победим Ислямска държава“, отговори ръководителят на Пентагона.

И въпреки че вероятността Русия и САЩ да се бият в Сирия е много малка, фактът, че администрацията на Тръмп дава на този сценарий зелена светлина, тревожи анализаторите. 


„Провеждането на такава външна политика е много опасно“, цитира изданието думите на политическия анализатор Бил Роджио. Според него това е мисия извън обхвата на първоначалните цели.

Производството на петрол в Сирия в пика на своята активност даваше 400 хиляди барела на ден, но поради войната тяхната производителност спадна. Все още не е ясно какви сили на САЩ и колко дълго ще бъдат в Сирия, за да защитят производството на петрол, но Еспер очаква, че ще има по-малко от 2 хиляди души, които бяха доскоро там.

Изтеглянето на американските сили от Сирия и турската операция срещу кюрдите доведоха до увеличаване на влиянието на Русия и до факта, че сега руските сили патрулират турско-сирийската граница.

Но веднага след съобщението за изтеглянето на войските, Тръмп каза, че част от войниците ще останат, за да не позволят на бойците от ИД да завземат нефтените находища. Терористите използват постъпленията от продажбата на петрол за провеждане на операции в Близкия изток и Африка.

Американските военни обаче не са много притеснени от вероятния сблъсък с Москва заради сирийския петрол. Според тях основната им мисия е да попречат на ИД да използва приходите от петрол, за да отговорят на убийството на техния лидер.

Москва осъди подобни опити за отсичане на петролните региони на Сирия. Тя настоява, че САЩ нямат право да го правят, че този нефт принадлежи на правителството на Асад, съобщава The Washington Times.

* „Ислямска държава” (ИД) - организацията беше призната за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29 декември 2014 г.