Стотици хиляди излязоха по улиците на Варшава вчера на един от най-големите антиправителствени протести, които полската столица е виждала през последните години, предава БТА.

Доналд Туск, лидерът на Гражданската коалиция, най-голямата формация на опозицията, твърди, че на протеста са присъствали до 500 000 души, което по думите му го прави "най-голямото демократично събрание в историята на демократична Полша".

Кметството на Варшава определи броя на демонстрантите на половин милион, въпреки че по неофициална информация от полицията в града присъстващите са били около 150 000 души.

Туск призова за протест срещу "високите цени, кражбите и лъжите, за свободни избори и демократична, европейска Полша".

Идеята за шествието получи нов тласък тази седмица от споровете около закона за създаване на комисия, която да разследва предполагаемото руско влияние върху полската политика.

Критиците изразиха загриженост, че законът застрашава честността на предстоящите през есента парламентарни избори в Полша, тъй като не позволява на хора като Туск да се кандидатират.

Датата 4 юни беше избрана и защото на тази дата се навършват 34 години от първите частично свободни избори в Полша, които проправиха пътя за завръщането на страната към демокрацията.

В обръщението си към хиляди хора на Замковия площад във Варшава в края на шествието Туск заяви: "Защо половин милион поляци излязоха на улицата днес? Защото чувстваме, че от години Полша се управлява от хора, които не могат да обичат, които фалшифицираха думата "солидарност" и които отнемат свободата ни всеки ден, парче по парче."

"Демокрацията умира в мълчание", продължи той. "От днес нататък няма да има повече мълчание. Днес вие издигнахте глас от името на 38 милиона полски жени и мъже, издигнахте глас за демокрацията, за да не умира тя, въпреки ежедневните атаки на ПиС, Качински (управляващата партия "Право и справедливост" и нейния лидер Ярослав Качински - бел. ПАП.) и това правителство срещу нейните основи. Не, демокрацията в Полша няма да умре. Няма да има мълчание. Ние ще крещим силно. "

По-рано Рафал Тшасковски, кмет на Варшава и високопоставен член на Гражданска платформа, най-голямата опозиционна партия, заяви пред множеството, че трябва да се възстанови "общността на свободните и смели хора".

"Събуди се, Полша! Особено във времена, когато властите се опитват да унищожат демокрацията, да политизират всички независими институции, когато на практика ни извеждат от Европейския съюз или ни поставят в периферията, тогава говорим за свобода", каза той. "Ние, нацията, всички вие от цяла Полша, имаме право ясно да кажем каква Полша искаме. Искаме демократична, отворена и европейска Полша", добави Тшасковски.

Но министър-председателят Матеуш Моравецки омаловажи протеста, като заяви, че той е била организиран от стари политически "лисици" и далеч не е била спонтанна демонстрация, за каквато очевидно са призовавали.

"Малко ме разсмива, когато стари лисици, които са в политиката от много, много години, организират антиправителствено шествие и го представят като спонтанен граждански протест", добави той.

Моравецки заяви, че е чул от представители на местната власт "как всичко изглежда отвътре навън".

"От централата на ГП дойде директива, че всички техни председатели и кметове трябва да доведат (във Варшава - бел. ред.) колкото се може повече активисти на ГП, служители на общински фирми, представители на местната власт и т.н.", каза той.

Моравецки допълни, че няма нищо против идеята за шествие на местните организации, но "тук нищо не се случва от тях".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук