Исторически погледнато, действащите президенти имат огромно предимство, когато се стремят към втори мандат. Но опитът на Джо Байдън да си осигури още четири години е изправен пред особени трудности, пише АФП.

Байдън стана най-възрастният президент в историята на САЩ, когато встъпи в длъжност през 2021 г., на 78-годишна възраст. Той би бил на 82 години при второто си встъпване в длъжност и на 86 години, когато напуска поста след евентуален втори мандат - почти десетилетие по-възрастен от предишния рекордьор Роналд Рейгън, който завърши втория си мандат на 77 години.

Въпреки че в годишния медицински доклад на Байдън, публикуван през февруари, се казва, че той е "годен" за работа, продължават да съществуват въпроси относно рисковете от внезапно влошаване на здравето му на такава напреднала възраст. Най-малкото, Байдън ще навлезе в несигурна територия по отношение на възрастта.

Кампанията на Бил Клинтън беше известна с това, че "икономиката, глупако" беше лайтмотивът на успешната му кандидатура срещу действащия президент Джордж Буш. Съдбата на преизбирането на Байдън вероятно ще бъде свързана и с мнението на американците за техните финанси.

Икономиката след COVID-19 се представя добре, но социологическите проучвания показват, че много хора не усещат на практика онова, което според макроикономическите данни се случва.

Експертите остават предпазливи по отношение на възможна рецесия. Тя може да бъде смъртоносна за кампанията на демократа, въпреки че Байдън може да избегне щетите, ако икономическият спад е нисък и приключи в подходящия момент.

Ежедневно най-силното икономическо предизвикателство за Байдън е овладяването на инфлацията. Това е въпрос, върху който той има малък контрол, но изглежда, че в тази област има късмет: цените остават далеч по-високи от тези преди пандемията, но постоянно намаляват.

Най-голямата потенциална критика обаче е неплатежоспособността на САЩ още това лято, предизвикваща паника в глобален мащаб. Това би се случило, ако демократите на Байдън и републиканците не успеят да се споразумеят за вдигане на тавана на дълга.

Решаващ фактор за шансовете на Байдън е дали републиканецът, срещу когото се изправя, се казва Доналд Тръмп.

В основата на имиджа на Байдън е победата му през 2020 г. над човек, който преобърна политиката на САЩ, а след това отказа да приеме загубата си. Байдън би се радвал на реванш, уверен, че американците биха взели същото решение.

В едно от изявленията си Байдън изрази увереност, че ще победи Тръмп, ако „има късмета“ да го срещне в нов президентски двубой. Въпреки това Тръмп е опитен участник в политически кампании с почти фанатична база.

Социологическите проучвания също така показват, че Байдън може да бъде изправен пред друго сериозното предизвикателство - републиканския губернатор на Флорида Рон ДеСантис, който се очаква да обяви участие в изборите. На 44 години ДеСантис, млад и амбициозен, рязко контрастира с действащия президент демократ.

Някои твърдят, че Тръмп е загубил предишните избори до голяма степен заради пандемията от COVID-19, която дойде от нищото, преобрази света и разкри хаотичния стил на управление на американския президент. Именно справянето с пандемията доведоха до много критики срещу републиканския кандидат. Това, което наблюдателите на фондовите пазари наричат "събитие на черния лебед", може да се случи и на Байдън.

Потенциалните промени в политическата игра включват последиците от разследването на Министерството на правосъдието за данъците на сина му Хънтър Байдън и лобистката му дейност в чужбина. Не изглежда президентът да е замесен, но съмнителното бизнес минало на сина му е смущаващо.

Реакцията по отношение на Украйна досега е голям плюс за Байдън, който е начело на западния натиск срещу Русия. Въпреки това, при един катаклизъм, например Русия да прибегне до ядрено оръжие, Байдън може да бъде обвинен, че не се е справил с кризата.

Дълго време идеята за война между САЩ и Китай беше почти немислима, но Тайван - твърдо прозападна територия, която Пекин смята за интегрална част от държавата и се готви да завладее, придобива все по-голямо значение на световната сцена.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук