Жена трансджендър от Тексас бе принудена да си свали гащите и да покаже на местните полицаи своите полови органи, преди те да решат, че трябва да я настанят в ареста заедно с мъжете, игнорирайки молбите ѝ тя да бъде заведена при жените. По информация на usa.one, според жалба, който е била подадена на 2 ноември, 32-годишнат Валери Джексън е била подложена на преследване, заплахи и унижения от страна на служителите на Окръжния затвор в Далас след ареста ѝ през ноември 2016 година. 

"Подлагали ли сте се на смяна на пола или на нещо подобно?", попитал единият от полицаите. Когато обаче Джексън излъгала, представителите на органите на реда ѝ наредили да си покаже гениталиите, за да може да решат къде да я пратят. 

По думите на Джексън, тя многократно е отказвала да прави това. "Ние трябва да знаем, дали вие сте имали смяна на пола или не. Трябва да видим: дали имате пенис или влагалище. Ние трябва да ви защитим. Не можем да ви изпратим при мъжете, ако вие имате влагалище", казал още полицаят. 
 В крайна сметка джендърът се подал на натиска от страна на служителите на затвора и си свалил долните гащи. "Мис Джексън е получила емоционална травма, почувствала се е деморализирана, обезпокоена, нервна, изгубила достойнство и изплашена", се казва в жалбата. 

След това Джексън е била настанена в самостоятелна килия. Мъжете затворници обаче я видели през решетките и започнали да се питат коя е тя. Те са я питали: ти транс ли си или истинско момиче", говорили ѝ всякакви сексуални извращения, които те искали да направят с нея, наричалия я "тя/той" и с много други унизителни думи, твърди Джексън в жалбата. 

Освен това, Джексън била заведена в мъжката съблекалня, където ѝ било казано да се съблече пред полицай. "Джексън е била унижавана всеки път, когато се е сблъсквала с нови полицаи", се казва в жалбата. 

В документа се казва още, че представителите на окръга са нарушили федералния закон за изкореняване на изнасилванията в затворите, който забранява да се обследва задържан транссексуален или интерсексуален човек с цел определяне на пола му. След като Джексън била оправдана тя отново била арестувана през април 2017 година и отново е била настанена при мъжете, въпреки настойчивите ѝ опити да убеди органите на реда, че тя е жена. 

В резултат Джексън е трябвало отново да търпи гаври от страна на мъжете, а също и да се къпе с тях. По думите ѝ, единият от затворниците е мастурбирал, докато я гледа как тя се къпе. 

През юни жената е била арестувана трети път и всичко се повторило отново. "Тя три пъти е била подлагана на ужасяващо, унизително отношение от страна на десетки затворници", каза пред Dailу News aдвoкaтът на Джeкcън Cкoт Пaлмъp.  

Превод и редакция: БЛИЦ