Украинската армия вади от консервация и вкарва в строя оперативно тактическите ракети „Точка-У” (ОТР-21) клас „земя-земя”, съобщават украински медии и публикуват снимки на готовите за използване комплекси.
На 30 юли 2014 г. БЛИЦ информира с позоваване на CNN, че по данни на американското разузнаване украинската армия е извършила няколко пуска на тактически ракети с малък обсег срещу опълченците при боевете за Саур могила. Тогава LifeNews изясни, че става дума именно за „Точка-У”.
 
Във връзка с последното изостряне на обстановката на фронтовете в Донбас тази информация сочи, че се подготвя нова ескалация на насилие от страна на украинската армия.
 
През 2013 г. Украйна е разполагала с 90 броя ОТР-21: от тях 78 са на склад и 12 са в бойна готовност в ракетната бригада в град Хмелницки. Армията обаче почти няма боен опит при използването им.
 
„Точка-У” е едностепенна и управляема в целия полет ракета с радиус на действие до 120 км. В НАТО има обозначение SS-21 Scarab A (Скарабей). Приета на въоръжение през 1989 г. Има маса 2 тона; носи 162 кг взривно вещество, иницииращо 14 500 осколки на площ 20-30 декара.
 
Превод и редакция: БЛИЦ