Смъртоносен инцидент се е разиграл около 13 часа на летище Шайковка край руския град Калуга. Това съобщиха силови структури в региона, цитирани от информационните агенции.

"Трима руски военни загинаха в резултат на задействането на катапултите при пускането на двигателите на Ту-22М3", уточниха военните.

"При включването на двигателите още докато самолетът е рулирал за излитане три от четирите катапулти са се задействали.

Загинали са трима летци. Сред жертвите на инцидента е и командирът на полка, който е седял на мястото на инструктора. Едно от устройствата не се е задействало и четвъртият летец е оцелял. 

Ту-22М е свръхзвуков бомбардировач с голям обсег на действие с променлива геометрия на  крилата. Той е в експлоатация от 1974 г. и до момента (модификацията Ту-22М3). 

Самолетът Ту-22М3 е съвсем от скоро на въоръжение в руските ВВС и е модифицирана версия на Ту-22 – двумоторен свръхзвуков бомбардировач с изменяема геометрия на крилото.

Към момента по-голямата част от съществуващите около 80 самолета от този тип са или предстои да бъдат конвертирани до версията М3М. Още 40 машини от този тип се използват от военноморските сили на Руската Федерация.

Първоначалната разработка на самолета е като противокорабен изтребител-бомбардировач, въоръжен с ракетите КХ-22/23 с обсег на действие от над 1000 км, както и с по-малките ракети КХ-15 с обсег от 300 км.

С максимален боен товар от 24000 кг самолетите от този тип участваха активно и руската операция в Сирия през последните години, основно въоръжени с бомби ФАБ-250. Ту-22 е способен да носи дежурство с ядрено оръжие.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!