Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал меморандум, целящ да прекъсне държавното финансиране на градове, които от гледна точка на федералната власт се борят недостатъчно с погромите и бунтовете.

"Моята администрация няма да позволи на федералните данъчни долари да финансират градове, които доброволно са се превърнали в зони на беззаконние “, се казва в меморандума.

Тези мерки трябва да се приложат за Сиатъл, Портланд, Ню Йорк и Вашингтон. В рамките на две седмици Белият дом ще реши как министерствата ще трябва да отчитат парите, похарчени за тези градове. В рамките на един месец Белият дом ще подготви предложения за това как да се лишат тези градове от федерална помощ. На главния прокурор е предписано да публикува официално списъка на градовете - "зони на анархия".

„Анархията обхвана някои от нашите щати и градове напоследък. През последните няколко месеца някои местни власти допринесоха за насилие и разрушения в своите юрисдикции, като не прилагаха закони, лишавайки полицейските управления от пълномощия или значително финансиране и отказвайки да приемат предложения за помощ от страни от федералните правоприлагащи органи", се казва още в меморандума.

Превод и редакция: БЛИЦ