Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че оплакванията на САЩ срещу "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd.) могат да бъдат решени в рамките на търговското споразумение с Китай и в същото време определи китайският телекомуникационен гигант като "много опасен" за американската национална сигурност, съобщава Ройтерс.

През миналата седмица Вашингтон наложи ефективна забрана на американските фирми да правят бизнес с "Хуавей", който е най-големият производител на съоръжения за телекомуникационни мрежи в света, позовавайки се на съображения, свързани с националната сигурност. "Погледнете какво са направили те от гледна точка на сигурността, от военна гледна точка, това е много опасно", заяви Тръмп през репортери в Белия дон. "Ако сключим сделка с Китай, бих могъл да си представя, че въпросът с "Хуавей" вероятно ще бъде включен, поне отчасти, под някаква форма в споразумението".

Той обаче отказа да обясни под каква точно форма ще бъде включена компанията "Хуавей" в търговските преговори. В същото време президентът на САЩ прогнозира бърз край на търговската война с Китай, въпреки че между двете страни не са планирани нови преговори на високо равнище, след като преди две седмици във Вашингтон приключи последният кръг от разговори, без да се стигне до споразумение. Според него има "добра възможност" за скорошно постигане на търговска сделка с Китай.