Съединените щати многократно призоват Южна Корея да подкрепи кампанията, която те започнаха срещу китайската технологична компания "Хуавей", пише вестник „Чосун Илбо”.
 
"САЩ продължават да казват на нашето външно министерство по различни дипломатически канали, че използването на продуктите на Хуавей може да доведе до проблеми със сигурността", казва анонимен дипломатически източник.
 
Представител на Държавния департамент на САЩ наскоро се е срещнал с представител на министерството на външните работи на Южна Корея. По време на диалога американската страна е посочила, че южнокорейският мобилен оператор LG Uplus използва оборудване, произведено от китайски Хуауей и следователно услугите на този мобилен оператор трябва да бъдат ограничени "във важните райони" в Корея, по-специално там, където се намират американски военни съоръжения.
 
Войната за надмощие е по-далечна, започна преди няколко месеца - "Хуавей" имат силата да изграждат 5G мрежа. По темата всички глобални участници търсят начин за надмощие, коментира пред БНТ експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски в студиото на сутрешния блок на БНТ.
 
По думите му това, което не се казва, е че изграждането на 5G мрежа ще промени изцяло системата - ще се промени комуникацията, интернет ще е достъпен директно от телефона, без мобилни оператори, трудно ще е проследяването на данни.
 
Той очаква отлив на клиенти заради търговската война, но се говори, че "Хуавей" може да произведе собствени процесори и да създаде своя операционна система.