Не знам нищо за Джулиан Асандж и "Уикилийкс". Това не ми е тема. Така американският президент Доналд Тръмп коментира последните събития около австралиеца, отговорен за публикуването на хиляди секретни документи и от американската президентска администрация. 

Той направи изявлението преди срещата с южнокорейския си колега Му Дже ин. 

Медиите обаче веднага припомниха предизборни изявления на държавния глава от 2016 година, които показват тотално разминаване с днешната му позиция. 

Тогава кандидатът на републиканците не само хвали разкритията на сайта, но и заявява нееднократно, че "Обича да чете "Уикилийкс". 

През 2017 година, вече като президент Тръмп заявява, че не подкрепя, но и няма да се противопостави на арест на Асандж. 

Припомняме, че вчера основателят на WikiLeaks беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондонпо-рано днес заради нарушаване на условията на гаранцията и искане за екстрадиция от страна на САЩ. Арестът беше извършен, след като Еквадор прекрати убежището, което му предоставяше, изтъквайки като причина многократните му нарушения по време на престоя му в посолството, намесвайки се в политиката на партньорите на Еквадор.

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, обвинявайки го в заговор с Челси Манинг за извършване на проникване в компютри и кражба на класифицирана информация.

Той може да лежи до 5 години в затвор в САЩ, ако бъде признат за виновен.

Американските прокурори смятат, че Манинг, кой(я)то беше разузнавателен аналитик в американската армия през 2010 г., е дал на Асандж част от парола, която се е съхранявала на компютрите на военното министерство на САЩ. В изявлението на Министерството на правосъдието също така се посочва, че след като е получил архива със секретни американски дипломатически телеграми и военни кодове от Манинг, Асандж е пришпорил бившия анализатор да придобие още повече информация.

Прокуратурата в Швеция обмисля възобновяване на разследването на твърдението на жена, че е била сексуално насилена от основателя на WikiLeaks. 

Въпреки че разследването на сексуалните престъпления беше прекратено през май 2017 г. и заповедта за арест беше официално отменена, разследването може да бъде възобновено, ако Асандж бъде екстрадиран в Швеция преди август 2020 г., когато изтича давността.