Тръмп обяви "кръстоносен поход" срещу Байдън и "престъпната" му администрация. Доналд Тръмп заяви, че участието му в президентската надпревара е кръстоносен поход срещу настоящия американски лидер Джо Байдън, който унищожава демокрацията в САЩ, предаде CNN.

Доналд Тръмп направи най-силното си опровержение на аргумента на президента Джо Байдън, че втори мандат на Тръмп би застрашил американската демокрация.

Тръмп, срещу когото са повдигнати обвинения в престъпление заради опитите му да подмени изборните резултати през 2020 г., заяви пред тълпа от поддръжници в Сидър Рапидс, Айова, че Байдън е този, който представлява заплаха за американската демокрация, и че администрацията му е пълна с "престъпници".

"Тази кампания е праведен кръстоносен поход за освобождаване на нашата република от Байдън и престъпниците в администрацията му", заяви Тръмп, срещу когото са повдигнати 91 обвинения в четири наказателни дела, пред тълпата, събрала се в гимнастическия салон на общинския колеж.

Речта идва седмици след като Байдън сравни някои от последните изказвания на Тръмп с езика, използван в нацистка Германия, а именно Тръмп нарече политическите си врагове "паразити" и заяви, че имигрантите без документи "тровят кръвта на страната". През последните седмици Байдън и кампанията му изостриха атаките си срещу Тръмп, безспорния фаворит за президентската номинация на републиканците догодина.

Тръмп посочи речта на Байдън преди междинните избори през 2022 г., в която президентът предупреди, че Тръмп и най-близките му последователи се опитват да подкопаят американската демокрация и че усилията им могат да прераснат в насилие.

"Ако Джо Байдън иска да превърне тази надпревара във въпрос кой кандидат ще защитава нашата демокрация и ще защитава нашите свободи, и аз казвам на криворазбрания Джо - а той е криворазбран, най-корумпираният президент, който някога сме имали - ние ще спечелим тази битка", коментира Тръмп, като добава "Джо Байдън не е защитник на американската демокрация. Джо Байдън е разрушителят на американската демокрация."

Асошиейтед прес отбелязва, че републиканецът Тръмп, който се опита да отмени резултатите от предните избори, в които демократът Байдън го победи, атакува със същите обвинения, на които е бил подложен той от настоящия президент в миналото. Засега Тръмп доминира в предпочитанията на гласоподователите за президентската номинация на Републиканската партия.

Според АП в Айова Тръмп е изложил пред избирателите най-ясния си довод защо те трябва да виждат в Байдън по-голяма заплаха за демокрацията от самия него. Бившият президент отново зае позицията, че заведените срещу него четири наказателни дела показват как опонентът му злоупотребява с федералната съдебна власт.

"Той използва властта като оръжие срещу опонентите си като политически тиранин от Третия свят. Байдън и неговите радикални леви съюзници обичат да се представят като демократични съюзници. Джо Байдън не е защитникът на американската демокрация, той е разрушителят на американската демокрация", заяви Тръмп пред събралото се множество.

Амар Муса, говорител на предизборната кампания на Байдън, отговори на Тръмп. "Америка на Доналд Тръмп през 2025 г. ще е тази, в която правителството ще е неговото лично оръжие, за да се саморазправи със съперниците си. Не е нужно да се осланяте на нашата дума - Тръмп сам си го призна", каза Муса.

Доналд Тръмп отдавна се кани да разследва Байдън, а освен това се е прицелил и в някои медии, при положение че се върне на власт в Белия дом, посочва АП. Тръмп също така обвини Байдън, че спонсорите на кандидатпрезидентската му кампания помагат със средства и на неправителствени организации, които на свой ред искат да го блокират да се кандидатира отново за поста, позовавайки се на рядко използван член от Конституцията на САЩ, останал от Гражданската война. Според него този, който "е участвал в бунт", няма право да се кандидатира за президент.

"Американците не обичат фашистите", заяви още Тръмп, като приветства китайския президент Си Дзинпин и съдебната система на страната му за бързото процедиране с търговците на наркотици и се похвали, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун го харесва. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук