"В много отношения ние сме страна от третия свят. Ние сме страна, чиято икономика е в застой, чиито вериги за доставки са нарушени, магазините не са пълни, чиито пратки не достигат до адресатите и чиято образователна система е в дъното на всеки списък", казва 45-ият президент на САЩ, цитиран от информационните агенции.

Тръмп твърди, че преди две години, когато той беше президент, ситуацията е била коренно различна и каза, че републиканците трябва да започнат да коригират сегашното състояние още през ноември тази година, когато ще се проведат междинните избори за Конгреса на САЩ.

Той също така изрази загриженост, че други страни по света вече не "уважават и не слушат" Вашингтон.

Global Times: Военната операция на Русия в Украйна е "погребение" на хегемонията на САЩ

На тези избори през ноември ще изберат всичките 435 членове на Камарата на представителите (долната камара) и 34 сенатори. Демократите държат мнозинството в долната камара, в горната камара е установен паритет: всяка от двете партии има 50 места.

По-рано Тръмп изрази мнение, че Републиканската партия на изборите през 2022 г. ще може да получи контрол над Камарата на представителите, а демократите, включително Байдън, ще бъдат изправени пред политически колапс.

По-рано руското министерство на външните работи призова САЩ да се въздържат от действия, които подкопават регионалната стабилност и международната сигурност, и да признаят реалността, че няма място за американска хегемония.

Както заяви руският президент Владимир Путин, войната в Украйна бележи началото на разпадането на американския световен ред и прехода към един наистина многополюсен свят, който се основава не на либералния глобалистки егоцентризъм на САЩ, а на истински суверенитет на народите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук