В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отново призова Китай да плати компенсации за ролята си в разпространението на пандемията от коронавирус. Изказването му бе направено на фона на подновен дебат около произхода му.


По време на конференцията на републиканците в щата Северна Каролина, Тръмп заяви, че е дошло времето светът да накара Китай да понесе отговорност за ролята си в пандемията, предаде The Hill.

"Настъпи моментът Америка и светът да поискат репарации и отчетност от Китайската комунистическа партия", каза Тръмп, за което бе аплодиран от публиката. "Китай трябва да плати, трябва да плати."

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън възложи на американското разузнаване да удвои усилията си по разследването на произхода на пандемията COVID-19 и конкретно на възможността нейният първоизточник да е китайска лаборатория. Той определи срок от 90 дни, за да бъде изготвен нов доклад от спецслужбите.

Тръмп беше сред първите, които обвиниха изтичане на лаборатория за вируса и докато беше държавен глава, изтегли страната от Световната здравна организация.