Тези удивителни кръгове интересуват учените от 2014 г., когато бяха открити за първи път в Намибия, а след това изследователите забелязаха подобни области в някои части на Австралия. Засега обаче те не са успели да разгадаят мистерията как се появяват на земята, пише Glasnews.bg.

Известни като "приказни кръгове" или "кръговете на феи", те са истинска екологична мистерия.

Известно е, че петната се появяват в пустинни райони като кръгли, „безплодни“ кръгове сред ниска тревиста растителност, която покрива земята около, но не и вътре в самия кръг, пише Science Alert. По правило диаметърът на приказните кръгове достига до 12 метра, докато те почти винаги са разделени и не се докосват един друг.

Дълго време учените се опитваха да разберат как и защо се образуват тези мистериозни магически кръгове, но, уви, мистерията им остана неразгадана. Все пак изследователите имат някои идеи: някои предполагат, че приказните кръгове по някакъв начин са свързани с термитите, въпреки че точно как, е все още не е ясно.

Учените също забелязаха, че растителността в райони, където също има приказни кръгове, расте по-активно. Спекулира се, че това може да се дължи на факта, че кръговете помагат да се използват максимално оскъдните водни ресурси. До 2021 г. учените също вярваха, че кръговете могат да се образуват поради факта, че някои растения оставят токсини в земята, но с течение на времето тази теория беше отхвърлена.

В новото проучване учени от университета на Аликанте в Испания са използвали сателитни изображения с много висока разделителна способност и машинно обучение, за да анализират резултатите. Общо те успяха да проучат задълбочено 574 799 хектара земя по целия свят. В резултат на това учените откриха, че приказните кръгове се срещат не само в Намибия и Австралия.

Проучването предполага, че приказните кръгове се намират на три континента в 15 страни, включително Сахел, Мадагаскар, Близка Западна Азия, Западна Сахара, Африканския рог и Централна и Югозападна Австралия. Общо учените са успели да идентифицират 263 места, където се появяват приказни кръгове. 

Според водещия автор на изследването, екологът Емилио Гуирадо, той и колегите му са извършили глобална и систематична оценка на моделите на растителност, подобни на приказните кръгове. В резултат на това те успяха да открият стотици места на три различни континента.

Екипът вярва, че техните открития дават представа за екологията и биогеографията на тези очарователни образци от растителност. Освен това учените всъщност успяха да съставят първия по рода си атлас на глобалното им разпространение на Земята.

"Приказни кръгове" Намерени на 3 континента в 15 страни Снимка: PNAS, 2023 г

Според учените чрез сравняване на пейзажи ще могат да намерят нещо, което обединява всички тези територии. Това означава, че най-накрая ще успеят да разрешат тази геоложка мистерия на формирането на приказните кръгове. Изследователите вече знаят, че приказните кръгове обикновено се появяват на места с:

  • сух климат;
  • суха пустинна среда;
  • високи температури;
  • ниска сезонност на валежите;
  • почва с ниско съдържание на хранителни вещества и високо съдържание на пясък. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук