За първи път от началото на пандемията от новия коронавирус севернокорейските медии публикуваха кадри, на които държавният ръководител Ким Чен-ун носи светлосиня медицинска маска. Това съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от БТА.

БЛИЦ припомня, че севернокорейската официална информационна агенция КЦТА съобщи по-рано днес за първи случай на коронавирус в страната. По този повод беше проведено заседание на Политбюро на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия, председателствано от Ким Чен-ун. 

Всички участници в срещата бяха с маски, като лидерът свали своята по време на речта си. Кадри от началото на заседанието бяха показани от националната телевизия.

"За първи път държавните медии показаха председателя (на Държавния съвет на КНДР) да носи маска по време на публично събитие. Това показва колко сериозно властите приемат ситуацията с коронавируса", отбеляза Йонхап.

На заседанието лидерът на Северна Корея нареди блокиране на всички градове и окръзи. По думите му задачата на властите е да елиминират вируса възможно най-бързо, да предотвратят разпространението му и да осигурят бързо лечение на заразилите се.

На срещата бяха отправени критики към служителите в сектора за борба с епидемиите за "безотговорност и некомпетентност", като беше подчертана необходимостта здравната система да бъде поставена в режим на "максимална спешна карантина".

В неделя властите в столицата Пхенян извършили анализ на проби, взети от пациенти с треска, и стигнали до заключението, че пробите са идентични с тези на подварианта ВА.2 на Омикрон.

КЦТА не уточни броя на установените случаи. Според Йонхап обаче има много заразени.