Първата доза от коронавирусната ваксина вече е приложена на повече от 33,49 милиона жители на Обединеното кралство, които съставляват повече от половината от населението на страната. Това става ясно от данни, публикувани на правителствения информационен уебсайт.

Малко по-малко от 12 милиона души (около 18% от всички жители) са получили втората доза ваксина в кралството. Британските власти решиха да увеличат интервала между първата и втората доза от препоръчителните три седмици на три месеца, за да имат време да ваксинират колкото се може повече хора.

Израел успя с ваксинацията, вижте какво се случи в страната

Кампанията за ваксинация в Обединеното кралство стартира на 8 декември 2020 г. До 14 февруари, в съответствие с правителствените планове, 15 милиона души от особено уязвимите групи от населението, от където произлизаха 88% от всички смъртни случаи сред заразените с коронавирус, са получили първата доза ваксина.

Това са хора, живеещи в домове за възрастни хора и тези, които се грижат за тях, медицински и социални работници в контакт с болни, жители на страната над 70 години, както и хора с изключително лошо здравословно състояние.

Във втората фаза на програмата за ваксинация, която беше завършена до средата на април, възможността да се ваксинират беше дадена на всички жители на кралството на възраст над 50 години. В момента всички лица на възраст от 40 до 49 години могат да се запишат за имунизация. Правителството на Великобритания очаква, че до края на юли всички жители на възраст над 16 години ще могат да се ваксинират.

Засега кралството се ваксинира с три препарата – на американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, на британско-шведската компания AstraZeneca и университета в Оксфорд, както и на американската компания Moderna.

Източник: "Труд"