Тази нощ Гърция танцуваше в земетръсен ритъм. Първото доста силно земетресение, което разлюля столицата Атина бе около 22,30 ч и изкара хората по балкони и улици тъй като бе доста осезаемо, съобщава "Български новини".

Последваха 15 вторични труса през нощта. По последни данни то бе с магнитуд от 4,4 по Рихтер. Епицентърът е на 25 километра от столицата Атина и на 2 км североизточно от Стамата. Огнището е на дълбочина 5 километра. Това бе и причината труса да се усети доста осезаемо.  Според граждани няколко секунди преди земетресението е имало силен тътен, който сравняват с хвърляне на бомба.

Мненията на гръцките сеизмолози са противоречиви. Според някои няма място за притеснение тъй като в района на Атина няма сеизмично огнище, други отбелязват че земетресението има връзка със същото фокусно пространство, където на 9 януари в продължение на 10 часа бяха регистрирани 18 земетресения до 3-та степен по Рихтер в района на Рафина и Неа Макри около столицата и не дават 100% гаранция, че няма да последва нещо по-силно.

Час по късно снощи около 23,30 земетресение с магнитуд 3,7 разлюля остров Санторини, а около 1,30 тази сутрин друго земетресение отново с 3.7 по Рихтер бе усетено и на Додеканези. И при двете земетресения огнището е било на 10 километра дълбочина. Като цяло Гърция е по линиите на сеизмични разломи и през последните години земетресения станаха част от ежедневието на хората. Вижте как усетиха земетресението в студиото на телевизия Акцион!