На 20 януари американската компания Vectrus, която действа като работодател на персонала за работа в авиобаза "Инджирлик", уведоми турския синдикат на работниците и секторите за подпомагане на отбранителната индустрия, че 424 турски работници ще бъдат уволнени от базата до 20 февруари тази година, включително 32 жени.

В базата работят общо 890 турски граждани, наети в компанията. Уволнението на 424 от тях породи спекулации, че Америка ще напусне Турция, Сирия и Ирак, пише "Поглед инфо".

Ердал Акалин, ръководител на турския Профсъюз на работниците в отбранителната индустрия и сектора за подпомагане в Адан, заяви, че тези съкращения са неетични. Акалин продължи:


„Ние им казахме, че в икономическите условия, в които се намираме, съкращенията ще се отразят много лошо на хората. Това е някакъв вид масово „клане“. 

Процесът на сключване на колективен договор за нов мандат ще започне скоро от 31 март 2020 г. и такава безчувствена позиция на САЩ може да повлияе на този процес, преговорите ще се провеждат в сурова атмосфера. “

Акалин заяви, че американската компания посочва инициативата на Америка за изтегляне на войските от региона като причина за уволнението на работниците. 

„Те казват, че искат да напуснат Ирак, Сирия и Турция и в това отношение ще намалят персонала“, продължи Акалин. - Правителството на САЩ иска да напусне региона. 

А компанията наема работници само до степен, разрешена от правителството. Това са изявления на служители на компанията. Те казаха: „Съединените щати заминават и затова намаляваме броя на персонала“.