Пенсионираният турски генерал-майор Осман Памукоглу издаде книгата "Третата световна война", в която той казва, че новата голяма война е неизбежна.


Според „Айдинлък” Памукоглу казва, че войната ще започне между САЩ, Китай и Русия. И може би две от тези страни ще се обединят срещу третата, пише "Поглед инфо".

Пенсионираният генерал-майор Осман Памукоглу в новата си книга "Третата световна война" описва как, заради какво и къде, според него, ще започне нов глобален световен конфликт.

Както пише „Айдинлък”, според Памукоглу, „за да видим най-ясния знак, че нова голяма война е неизбежна, достатъчно е да се обърне внимание на парите, отпуснати за въоръжение от годишните бюджети на държавите, особено тези, които претендират за титлата световни суперсили и фактът, че тези разходи продължават да растат от година на година. "

Памукоглу вярва, че една нова голяма война ще бъде подобна на минали конфликти и има определени предпоставки.

„Както и в миналото, войната ще започне поради желанието на страните, насочващи икономическото развитие, да не губят или разширят своето господство и контрол над ресурсите“, отбелязва Памукоглу. 

Той твърди, че третата световна война няма да засегне всичките пет континента. Според него географията на голямата война не би обхванала Южна Америка и Африка.

Като стратегически чувствителни региони, които могат да причинят избухването на Третата световна война, авторът посочва Балтийския регион, Източна Европа, Балканите, Близкия изток, Източна Азия, Индокитай и Тихоокеанския регион. 

На въпроса „Между кого ще започне голямата война?“ Памукоглу отговаря, че това ще се случи между САЩ, Китай и Русия. И може би две от тези страни ще се обединят срещу третата.

Въз основа на факта, че в две световни войни Русия беше съюзник на Великобритания и Америка, Осман Памукоглу предполага, че в нова възможна война Русия отново ще бъде съюзник на САЩ. Според него Америка - Русия и Китай - Индия могат да бъдат враждуващите страни.

Изданието отбелязва обаче, че на Памукоглу е трудно да обоснове някакви конкретни данни за тезата си, че Русия ще вземе страната на Америка и като съюзник срещу Китай. 

„Войната ще започне тази страна, срещу която работи времето, когато ситуацията стане непоносима и Съединените американски щати ще бъдат тази страна“, добавя той.

 „Искрата, от която се запалва барутът, може да запали инцидент някъде на граничен пункт, унищожаване на самолет, завземане на риболовен кораб, терористична атака и всеки друг немислим инцидент.

Нещо повече, причината за войната може да е събитие, което дори не се случва в действителност, но ще бъде представено като реално ”, смята Памукоглу.

Превод: В.Сергеев