Районът на град Джараблус в северна Сирия, който опозиционната Свободна сирийска армия (ССА) освободи от бойците на Ислямска държава, сега трябва да бъде освободен и от силите за самозащита на сирийските кюрди, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от БГНЕС.
„Сирийската опозиция превзе Джараблус и установи контрол над други населени места в този район. Но цялата зона около Джараблус трябва да бъде освободена от силите за самоотбрана на сирийските кюрди”, каза Йълдъръм в ефира на телевизия „Хабертюрк”. 

В сряда сутринта турската армия, заедно с въздушната подкрепа на международна коалиция, предвождана от САЩ, започна военна операция за освобождаването на град Джараблус от бойците на ИД. По думите на турския президент Ердоган градът вече е под контрола на ССА. 

Йълдъръм добави, че целта на военната операция на Турция в Сирия е „прочистването на определени зони по протежение на турската граница” от войските на ИД и на силите за самоотбрана на сирийските кюрди, които Анкара счита за терористична организация, свързана със забранената в Турция Кюрдска работническа партия. В същото интервю Йълдъръм заяви, че интересите на режима на Асад не може да бъдат игнорирани. 

„Не виждаме бъдеще за режима на Асас в решаването на сирийската криза, но в началния етап, искаме или не, той се явява една от страните, така че не може да се пренебрегва режима, когато се търси решение на конфликта. Начинът на регулиране трябва да се търси заедно с режима и другите заинтересовани страни и ние обръщаме голямо внимание на тези стъпки, стремейки се да съберем на масата за преговори всички страни – на първо място Иран и Русия.” 

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че силите за самоотбрана на кюрдите са длъжни да напуснат района западно от Ефрат. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пък отбеляза, че ще лиши от поддръжката си силите на сирийските кюрди, ако не се подчинят на турските искания.