Новогодишната касапница, в която загинаха 39 души в нощен клуб в Истанбул, може би е дирижирана от "чужди разузнавателни служби". Това заяви в интервю за вестник "Хюриет Дейли Нюз" турският вицепремиер Нуман Куртулмуш.
Мъжът, който в новогодишната нощ отне живота на 39 души в истанбулския клуб „Рейна“, вероятно е представител на тюркска народност уйгури. Това заяви от своя страна вицепремиерът на Турция Вейси Кайнак в четвъртък, предава информационната агенция Sputnik. 
„Терористът вероятно е уйгур“, заяви Кайнак пред телевизионния канал Haber. 


Според Нуман Куртулмуш атаката е била извършена твърде "професионално", за да се пренебрегне възможността, тя да е била подпомогната или организирана от чужди агенти.

"Аз съм на мнение, че не е възможно нападателят да извърши такава атака, без никаква подкрепа. Случилото се изглежда повече като работа на нечии тайни служби. Всичко това се оценява и разследва", каза Куртулмуш, като отказа да спекулира с подробности около въпроса, тайните служби на коя страна има предвид.

Вицепремиерът изрази загриженост, че с подкрепата на нечия разузнавателна служба, други потенциални нападатели биха могли да избегнат турските радари за сигурност.

"Тъй като тези терористи имат подкрепата на организации с добри разузнавателни отдели, те могат да извършват терористични нападения по начин, по който системата за сигурност не може дори да си представи", добави той.
от др
Куртулмуш каза още, че правителството и службите за сигурност в Турция проверяват какви допълнителни мерки за сигурност могат да бъдат предприети в лицето на нарастващите терористични заплахи и нападения.

По-рано, в сряда, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че властите са успели да идентифицират терориста от Ислямска държава, който уби и рани десетки празнуващи в нощния клуб "Рейна".

Въпреки че отказа да оповести публично самоличността на стрелеца, Чавушоглу заяви, че "усилията за залавяне му продължават", добавяйки, че силите за сигурност вече са претърсили дома на заподозрения. Министърът също заяви, че нападението е "професионално планирано".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ