Турция е изпратила допълнителни кораби и е поставила в пълна бойна готовност Военноморския си флот (ВМФ) в района на Източното Средиземноморие. Решението е във връзка с руските военноморски учения и пристигането на американски ескадрени миноносци, въоръжени с крилати ракети „Томахоук“ на фона на офанзивата срещу последната твърдина на опозиционните въоръжени формирования в северозападната сирийска провинция Идлиб, пише електронното издание на вестник Yeni Safak, цитиран от "Фокус".

Изданието припомня обявлението на руското Министерство на отбраната, че повече от 25 плавателни съда и 30 самолета, включително изтребители и стратегически бомбардировачи, ще вземат участие в средиземноморските маневри, които се провеждат от 1 до 8 септември.

Във връзка с това, Турция, която преди държеше 10 бойни кораба в региона, е изпратила подкрепления, чийто брой не се уточнява, пише „Йени Шафак“ и посочва, че Анкара многократно изрази възражения срещу офанзивата в Идлиб, като подчерта, че тя ще доведе до катастрофа и сега предприема превантивни мерки за защита на правата и интересите си в международните води.

САЩ и някои техни съюзници от НАТО, като Великобритания и Франция, държат флотата си в Средиземно море в пълна готовност, отбелязва вестникът. От руското военно ведомство твърдят, че американските ескадрени миноносци „Карни“ и „Рос“ ще са готови да нанесат удари по Сирия в рамките на 24 часа.

В събота корабът на САЩ USNS Carson City T-EPF-7 навлезе в акваторията на Средиземно море от Дарданелите. „Йени Шафак“ припомня, че при предишните си удари по цели в Сирия, американските кораби бяха разположени в Средиземно и Червено море и Персийския залив.

Съгласно информацията на изданието, действията на Турция не са директно свързани със ситуацията в Идлиб, но Анкара е увеличила присъствието си в Средиземно море с цел да предотврати поставянето си пред свършен факт във връзка с въпросите на сигурността и енергетиката. Вестникът отбелязва, че военно присъствие в Средиземно море имат стани като САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Израел, Египет, Гърция и Италия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ