Турската крилата ракета от ново поколение Çakır, която може да бъде изстреляна от наземни, морски и въздушни платформи и има обсег на действие над 150 километра, се подготвя да поеме дежурство.

В комплекса на Roket Sanayii ve Ticaret AŞ (ROKETSAN) в Анкара, столицата, бе проведена пресконференция за представяне на крилатата ракета Çakır.

Според информацията, предоставена на пресконференцията, крилата ракета Çakır, която може да бъде изстреляна от наземни, морски и въздушни платформи, ще увеличи ударната мощ на турската армия със своите най-съвременни характеристики и ефективна бойна глава.

Новата крилата ракета Çakır, която може да бъде изстреляна от самолети с фиксирано и ротационно крило, безпилотни летателни апарати и морски превозни средства, тактически колесни наземни превозни средства и надземни платформи, предлага висока способност за унищожаване на цели с избора на точки на удар върху целта и нейната уникална бойна глава.

Благодарение на своята мрежова връзка за данни, Çakır също така позволява промяна на целта и отмяна на задача, в зависимост от избора на потребителя, докато напредва към целта.

Със своята структура на тялото, поглъщаща радарните вълни, Çakır минимизира откриваемостта си от вражеските системи за противовъздушна отбрана и може да продължи своя курс дори в случаи на интензивно електронно заглушаване.

Докато проектирането на националната крилата ракета Çakır продължава, първото опитно изстрелване ще бъде направен от въоръжения безпилотен летателен апарат Akıncı през годината, а интеграцията на платформата е насочена към 2023 г.