Турция спря 6 гръцки изтребители F-16 в небето над Средиземно море, гласи съобщение на турското Министерство на отбраната, цитирано от БГНЕС.

„На 27 август 2020 година шест самолета F-16 на Гърция излетяха от остров Крит по посока към Република Кипър и доближиха региона, за който бе издадено (от Турция) международно уведомление NAVTEX. Наши изтребители F-16 предотвратиха тяхното приближаване към този регион и ги накараха да напуснат региона", се казва в съобщението.


От министерството добавиха, че въоръжените сили на Турция „ще продължат да защитават правата и интересите на страната в Източното Средиземноморие".

В момента Анкара провежда геолого-проучвателни работи в Средиземно море, за газ и нефт, това предизвика сериозно безпокойство в Атина. В тази връзка по-рано днес в Берлин се състоя неофициална среща на външните министри на ЕС.

Турция продължава да втвърдява международните си отношения с партньорите в Средиземноморието, като президентът - Реджеп Тайип Ердоган, заяви за пореден път позицията на Анкара за сондажите в Средиземно море.

Държавният глава е провел телефонен разговор с главния секретар на НАТО - Йенс Столтенберг, на който е заявил недвусмислено, че „Турция ще продължи да защитава правата и интересите си навсякъде по света“, цитиран от Reuters.

Това по никакъв начин не разхлабва обръча, който се затяга около Анкара, като по-рано първият дипломат на Европейския съюз - Жозеп Борел, обяви, че на 24 септември ще има среща на върха, на която ще се реши дали да бъдат наложени санкции.