Здравните власти в Турция планират до към средата на март в страната да бъдат ваксинирани около 27 млн. граждани. Ако се реализира тази прогноза, след 15 март те предвиждат разхлабване на епидемиологичните мерки и дори премахването им в голяма степен, предаде БТА.

"При това условие планираме да започне нормализирането на живота", посочи отговорен представител на турското здравно министерство.

По думите му евентуално отслабване на мерките ще включва отмяна на забраните за движение през уикендите, редовно обучение в училищните заведения, отваряне на ресторантите и др. Турското здравно министерство регистрира от началото на 2021 г. спад в случаите на заразените с COVID-19 и на жертвите.

Вчера, 17 януари, здравният министър Фахреттин Коджа съобщи за 6436 новозаразени и за 168 починали. В същото време продължава кампанията по ваксиниране, която на първия етап включва медицинските кадри.

В Турция има около 1,2 млн. здравни работници. Кампанията по първата фаза на ваксинирането започна скоростно. Турският здравен министър обяви, че имат готовност за ваксиниране по около 1,5 млн. души дневно, като към момента са ваксинирани около 690 хиляди души.

Засега са пристигнали само 3 млн. дози от китайската ваксина на фирма Синовак, която турското правителство закупи от Китай.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви тези дни, че очакват още 30 млн. дози от същия препарат. Предполагаше се, че Турция ще получи втора пратка с ваксини от Китай в първата половина на месец февруари.

Но според запознати с темата източници, поради възникналите нови огнища на коронавируса в Китай има вероятност доставките да се забавят, което може да се отрази негативно на плановете за масовата ваксинация.

Нова пратка с ваксини реално се очаква да пристигне най-рано в първата седмица на март. Прогнозите са, че в най-добрия случай ще бъдат доставени около 11 млн. дози.

В такъв случай към средата на месец март се очаква да приключи и втората фаза на ваксиниране, с което общият брой ще достигне 15 млн. души.

Ако Китай изпълни точно договореността, която има с турската страна за доставка на 50 млн. дози, няма да е трудно да се постигне ваксиниране на 25 млн. от населението на Турция с ваксината на Синовак.

Отделно от това турското правителство договори 4,5 млн. дози от ваксината на Пфайзер-Бионтек, което ще означава още около 2,5 млн. ваксинирани.

Но това ще зависи от сроковете за доставянето им в страната. Разхлабването или отмяната на епидемиологичните мерки в Турция ще зависи от една страна от хода на кампанията за ваксиниране и от друга - от доставянето на необходимите количества ваксини от различни източници.