Турция от 2014 г. строи нов лидер на флота си – големия универсален „кораб-амфибия” TCG Anadolu (водоизместимост 28 хил. тона) на стойност над €1 млрд. Отсега всички военноморски флотове по всички земни кълбета в цялата вселена се удивяват на творението.
Първо, щом като корабът ще бъде амфибия, ще излиза ли на сушата като десантните кораби, за да стоварва огромното количество бойна техника от трюмовете си (включително катери на подводни криле) и десант от 1400 души? Второ, същевременно той ще бъде не само вертолетоносач, ами и самолетоносач, защото се предвижда да носи и супермодерните F-35В STOVL, за които ще има трамплин за късо излитане, а кацането ще е вертикално.


 
Всички авионосци са твърде скъпи оръжия с ясно предназначение за експанзия. Нормално е да възникне въпросът каква военноморска доктрина ще обслужва Anadolu? На какъв театър на военните действия ще воюва Турция, до който да не достига нейната авиация? Нали по море Турция граничи единствено със страни-членки на НАТО, изключение е Русия, но те са си достове.
 
Всички експерти пророкуват, че тази кръстоска от самолетоносач и десантен (снабдителен) кораб не само ще запази генетичните недостатъци на своите родители, но и ще ги усили. Те уверяват, че един нормален вертолетоносач ще струва половината пари.
 
Турците обаче твърдят, че критиките са от завист и се захласват от гордост какво ще притежават от пролетта на 2019 г., когато той ще бъде спуснат на вода: дължина – 232 м, ширина – 38 м, височина – 58 м, площ на палубата – 5500 кв м. Максималната му скорост се очаква да е 37-39 км/час.


 
На палубата ще могат да се разполагат няколко самолета, 4 ударни вертолета, 8 военнотранспортни вертолета, 2 вертолета Seahawk и два безпилотни апарата.
 
Официалната версия гласи, че за първообраз е взет самолетоносачът Juan Carlos 1 от испанския флот. Натрапва се обаче убеждението, че турците са взели за основа проект от типа на френския десантен „Мистрал” и започнали да пригаждат палубата към експлоатация на американските изтребители F-35В. Така корабът „набъбнал” до 28 хил тона.
 
Всъщност може да става дума просто за мегаломански амбиции на турски военни. „Имал си бол пари, платил си” – казва един литературен герой.

 
Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ (по чужди публикации)